Duoblog Richard Lennartz en Mieke Hoezen: `Doe die oude meuk toch lekker weg’

Weblogs

Toen mijn vrouw nog mijn vriendin was, woonde ze in Emmen. Ik ging er toen regelmatig naar toe. Ik had destijds zelf geholpen om het flatje op te knappen en ging met haar mee meubels uitzoeken. Ik kan me niet meer zo goed herinneren hoe dat liep, maar volgens mij zocht zij de meubels uit en was ik het er vooral wel mee eens. Het was immers haar flatje.

Richard Lennartz

Altijd het gevoel op visite te zijn

En als ik er was had ik altijd het gevoel op visite te zijn. Het was niet echt van mij. Terwijl ik goed betrokken was bij het inrichten.

Waarschijnlijk moet ze bij mij helemaal het gevoel hebben gehad `op visite te zijn’.  Ik had immers alles zelf uitgezocht, al jaren geleden. Of gekregen. Dan was het nog ouder.

Privé: oude meuk weg, fris en fruitig nieuwe routines ontwikkelen

Nog geen twee jaar later gingen we samenwonen in een jaren-50 flatje. Oud maar voor ons nieuw, zeker na 2 maanden stevig klussen om 27 jaar achterstallig onderhoud uit te voeren.

Hoe we dat met inrichten deden? Een paar spullen gingen mee en de belangrijkste bepalende meubels hebben we nieuw gekocht. Oude meubels waren nog wel goed na die twee jaar, maar pasten niet meer zo bij het huis. En door die nieuwe meubels maak je een frisse start. Net zoals met het opbouwen van allerlei routines: samen ontdek je hoe je de rollen verdeelt, het huishouden regelt, omgaat met gezamenlijke agenda’s etcetera.

De oude gewoontes lieten we achter: alle oude meuk weg en we startten helemaal fris en fruitig.

Zakelijk: oude meuk mee, enzo

Zakelijk doen we dat vaak net even anders. Als bijvoorbeeld meerdere inkoopafdelingen samen één worden, dan gaan ze in de regel kijken wat er is en nemen daarvan dan het beste. En wat is `het beste’ in organisaties die sterk zijn gericht op control? De meest uitgebreide processen. En die vullen we aan om aan alle organisaties tegemoet te komen.

Volgens mij moeten we ook hier durven zeggen: oude meuk weg en fris en fruitig starten. Dan heet het alleen: `Van scratch af aan lean inrichten’. En ze werken dan lean en gelukkig …

 Richard Lennartz is onderdeel van het ecosysteem in de (semi-)publieke inkoop.

Reactie van vaste tegenlezer Mieke Hoezen

Het is nog niet zo gemakkelijk om van scratch af aan te beginnen! Ik ben zelf recent gescheiden en opnieuw begonnen in een kleiner huisje (maar ook met een huisgenoot minder). Hoe anders de indeling en inrichting ook zijn, ik houd zo mijn voorkeuren, patronen en gewoontes.

Mieke Hoezen lachend op de foto

Niet de meubels, maar wij zijn bepalend

Zelfs met andere meubels dan ik had, voelen mijn kinderen zich al aardig thuis op mijn nieuwe plek. De moeder die er woont, is niet bijster veel veranderd. Ze worden nog steeds geacht zelf hun bord naar de keuken te brengen en schone was in de kast te leggen. Dat die kast anders is, en dat de nieuwe keuken een vaatwasser heeft, is nieuw. Maar hoe er gewoond wordt… dat bepalen we samen. In een nieuwe samenstelling, maar met onze eigen voorkeuren.

Neem het oude mee, en spreek erover

Zo gaat het natuurlijk ook wanneer twee afdelingen samengaan. Heel goed om samen een nieuwe start te markeren. Hoe doen ‘wij’ de dingen? Dat ontdek je met elkaar. Maar dat je daarbij ieder een verleden meeneemt, en voorkeuren hebt ontwikkeld voor hoe je zaken aanpakt, is een gegeven. Dat gegeven kun je beter niet negeren: het is het fundament onder elke nieuwe werkwijze die je ontwikkelt.

Houd aandacht voor het verleden

Het heeft daarom mijn voorkeur om bij de ontwikkeling van een nieuwe werkwijze, aandacht te houden voor het verleden en hier regelmatig met collega’s over te spreken: “hoe deden jullie dat eigenlijk in jullie vorige afdeling? Waarom was dat?”. Dat geeft ook ruimte voor het maken van een andere keuze, omdat de situatie met twee samengevoegde afdelingen nu eenmaal anders is dan in een van de oude afdelingen.

Het verleden zelfs prominent aan de wand

Wat zie je daarom in mijn nieuwe huisje, behalve alle nieuwe meubels en apparaten? Een wand vol (jeugd)foto’s. Die foto’s kwamen als eerste uit de verhuisdoos en kregen een prominente plek. Ik bouw een nieuwe toekomst, maar met grote waardering voor het verleden. Dat koester ik…

Mieke is nauw betrokken bij het inkoopwerkveld. Momenteel als bestuursadviseur Kennis en Netwerkkwaliteit bij Rijkswaterstaat, eerder als inkoopadviseur GWW. Ze is gepromoveerd op de ontwikkeling van contacten en contracten tussen OG en ON onder invloed van de aanbestedingsmethode concurrentiegerichte dialoog.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.