Wat als TenderNed scherpe analyses zou maken zoals de HongaTender in Hongarije?
Weblogs
Hongarije. Dat ligt oostelijk van ons en zit in dezelfde poule in de Nations League als Nederland.
Ik lees er van alles over
Vaak gaat het over Orban. Meestal gaat het dan over Orban die weer EU-besluiten dwarsboomt met een vetorecht of NAVO besluiten bemoeilijkt. Ook dat het uiteindelijk na alle dwarsbomerij en moeilijkdoenerij toch wel lukt met hem. Gewoon een man die veel aandacht nodig heeft. Een man die bezoeken met PVV-voorman en enige PVV-lid meneer Wilders breed uitmeet, en omgekeerd. De laatste weken lees ik ook veel over hun voetbal aangezien het tegenstander is van het Nederlands elftal.
Máár ook nooit over inkoop
Het zijn altijd rapportages over inkoop door bedrijven die op een of andere wijze aan Orban of zijn familie en vrienden zijn verbonden. Of beter gezegd: over opdrachten - ook inkoop dus - die aan die bedrijven zijn gegeven. Terwijl tegelijkertijd veel geld aan subsidies die kant uit gaat. Volgens de artikelen die ik lees is hij ook in staat delen daarvan naar zijn favoriete voetbalclubs te sluizen.
Ik had er wel een beeld bij
Namelijk een beeld van een corrupte despoot, die zijn ambtenaren onder druk zet om bepaalde verplichtingen aan te gaan. Met een bureaucratie die een Orban altijd kan overrulen. Maar zeker niet het beeld dat ze met data gedreven werken de publieke inkoop verbeteren.
We kunnen echter leren van hun alternatief voor TenderNed?
Daar kwam ik achter tijdens een tweejaarlijkse conferentie en workshop van IRSPP. Daar waren vertegenwoordigers uit Hongarije aanwezig. Zij vertelden hoe hun alternatief voor het Nederlandse TenderNed helpt om de publieke inkoop te verbeteren. Hun TenderNed noem ik voor het gemak vanaf nu HongaTender.
Wat kunnen we dan leren?
HongaTender is het platform voor alle aanbestedingen. Voor zowel boven als onder de Europese drempel. Ongevraagd maakt HongaTender allerlei analyses, scherpe analyses van het presteren van individuele aanbestedende diensten. Bijvoorbeeld over het aantal aanbiedingen die aanbestedende diensten krijgen (denk hierbij zeker aan no bids) en de mate waarin ze zich houden aan de deadlines voor het bekend maken van gunningen.
Die analyses maken ze niet om er vervolgens niets mee te doen. Integendeel. Publieke organisaties die ondermaats presteren, sporen ze aan om maatregelen te nemen. Het nemen van maatregelen is niet vrijblijvend. Wellicht kan Nederland hier iets van leren. Door analytische dringende en dwingende ogen sneller een hoger niveau van aanbestedingen bereiken.
Veel open mind gewenst!
Richard
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.