Wat als we ontwikkelingslanden helpen bij de inkoop van hun spullen

Weblogs

Ontwikkelingslanden. Dat zijn landen die we vroeger ook wel Derde Wereldlanden noemden. Beide termen hebben in de ogen van een toenemend aantal mensen een eurocentrische en kolonialistische lading. Bij gebrek aan een beste term, gebruik ik hier toch ontwikkelingslanden.

Ik lees er van alles over

Vaak gaat het over de achterstanden die ze vroeger hadden, vaak nog hebben en dat ze die rap inlopen. Met als neveneffect dat hun CO2 uitstoot per inwoner enorm toeneemt. Ook dat wij als Westerse landen hen die uitstoot moeten gunnen. Wij hebben die fase ook gehad. De laatste tijd lees ik er veel over in verband met het Regeerakkoord en de bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Ik lees er dus best wat over.

Maar zelden over inkoop

Het enige wat ik daar soms over lees, is dat politici of ambtenaren nauw betrokken zijn bij de inkoop van grote infraprojecten met China vaak als aanbieder. Aanbieder voor bouw in ruil voor andere rechten.

Ik had er wel een beeld bij

Namelijk het beeld dat allerlei apparatuur daar veel goedkoper is. Minder goed van kwaliteit en vaak al van een eerdere generatie, maar wel vele malen goedkoper. Hoe kunnen ze het anders betalen? Dat bleek ik helemaal mis te hebben.

We kunnen ze mogelijk helpen bij hun inkopen

Daar kwam ik achter tijdens een tweejaarlijkse conferentie en workshop van IRSPP.  Daar waren vertegenwoordigers uit Ontwikkelingslanden aanwezig die vertelden dat het tegenovergestelde waar is. De prijs van de apparatuur dat ze kopen is hetzelfde als in de Westerse landen, maar zijn kwalitatief veel minder goed. Daardoor zijn de onderhoudskosten hoger en is de levensduur korter. Mind: het gaat om apparatuur die ze in dezelfde landen kopen als waar wij als Westerlingen die apparatuur kopen.

Hoe kunnen we ze dan helpen?

We kunnen hun publieke organisaties helpen bij het opstellen van goede aanbestedingen. Als aanbestedingen zelf het probleem niet zijn, is een mogelijkheid de apparatuur namens een Westers land inkopen en doorleveren. De kosten die we maken valt feitelijk onder de categorie ontwikkelingshulp. Mogelijk dat vanuit daar vergoeding kan plaatsvinden.

Door lagere onderhoudskosten en langere levensduur, is het ontwikkelingshulp met mogelijk een hoog rendement. Bovendien helpt betere apparatuur om hun footprint te verlagen en CO2 uitstoot te verminderen. Daar profiteren we vervolgens wereldwijd van. Wie durft een nadere verkenning aan?

Veel open mind gewenst!

Richard

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.