Wat als we de rechter wat meer de kant van de aanbieders laten kiezen, zoals in België? (5 van 5)

Weblogs

België. Dat is om de hoek.

Belgische vlag

Ik lees er van alles over

Vaak gaat het over de politieke verdeeldheid binnen het land. De mensen in Wallonië begrijpen die in Vlaanderen niet zo goed. En omgekeerd. Nog vaker gaat het over wielrennen en de geweldige Belgische klassiekers. De verslagen achteraf lees ik ook nog. Als wielerliefhebber hang ik die middagen toch echt voor de buis, want het zijn hoogtepunten van het wielerjaar. Helemaal als er een Nederlander in de kopgroep mee draait. De afgelopen jaren Niki Terpstra. Na de Coronacrisis ongetwijfeld gedurende heel wat jaren Mathieu van der Poel. De laatste jaren lees ik ook veel over hun voetballers en de Rode Duivels. Ze overvleugelen ons en bij gebrek aan onze brullende leeuw juich ik voor de zuiderburen. Ik lees er dus best wel wat over.

Maar ik lees nooit over Inkoop

Vakgebied inkoop en België? Daarover las ik pas voor het eerst wat toen oud-collega Gerco Rietveld daar de nodige trainingen gaf. Dat is al jaren geleden en daar bleef het ook bij.

Ik heb er wel een beeld bij

België grenst aan het zuiden van Nederland. Dat heeft een relatief hoog ons-kent-ons-gehalte als ik de affaires volg. Misschien komt het ook wel doordat ik dat beeld kreeg toen ik 24 jaar geleden zelf in Brabant werkte. Blijkbaar ben ik daardoor gevoeliger voor signalen die dat bestaande beeld versterken. Niets menselijks is mij dus vreemd.

Ik moet het beeld wel snel bijstellen. Op de corruptieranglijst van Transparency International staat België namelijk gewoon tussen de landen die het goed doen.

We kunnen echter leren van hun inkoop en de verjuridisering

Daar kwam ik achter tijdens een tweejaarlijkse conferentie/workshop https://irspp.wordpress.com/  Daar waren vertegenwoordigers uit België en die vertelden hoe de verjuridisering van de inkoop zich in België heeft ontwikkeld.

Wat kunnen we dan leren?

Dat de rechtsbescherming daar veel meer opkomt voor de aanbieders dan in Nederland. Van de in Nederland gevoerde rechtszaken van aanbieders tegen aanbestedende diensten valt zo’n 80% in het voordeel uit van de aanbestedende diensten. In België is dat eerder omgekeerd.

Weet je als aanbestedende dienst dat de kans op verlies groter is dan de kans op winst?  Dan ga je ongetwijfeld zorgvuldiger te werk bij het inkoopwerk. Voor professionele inkooporganisaties is dat niet relevant, die zijn toch al zorgvuldig. Maar wat dacht je van de minder professionele inkooporganisaties?  En van opdrachtgevers die de eigen inkooporganisatie graag passeren? Een strenge rechter kan dan weleens de goede welbekende stok achter de deur zijn.

Veel open mind gewenst!

Richard

#openmind #lerenvananderen #vooroordelenelimineren #inkoopecosysteem

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.