Wat als we de wetgeving net zo pragmatisch zouden maken zoals in de VS?

Weblogs

De Verenigde Staten. Die beginnen bijna 6.000 kilometer westelijk en eindigen circa 14.000 kilometer westelijk van ons.

Ik lees er van alles over 

Vaak gaat het over wapenbezit, wapens en het bijbehorende geweld. Ook over de vele militaire interventies van de VS in de gehele wereld lees ik veel. En de laatste jaren uiteraard veel presidenten en presidentskandidaten. Ik onthoud me hier van een oordeel. Waar ik wel een oordeel over uitspreek: wat goed dat er een eerste vrouwelijke vice president met bi-culturele achtergrond is. Op naar de volgende en hoogste trede.

Richard Lennartz

Ik had er wel een beeld bij

Naar mijn idee zijn er allerlei zeer strikte regels waar de publieke inkoper zich aan moet houden. Strikte regels, ook met betrekking tot ‘America first'. Dat baseerde ik onder andere op allerlei andere regels die op die manier nog wel eens in het nieuws komen. Denk aan  geneesmiddelen en governance codes met betrekking tot de aandelenhandel en dergelijke.

We kunnen echter leren van hun aanbestedingswetgeving

Daar kwam ik achter tijdens een tweejaarlijkse conferentie en workshop van IRSPP. Daar waren vertegenwoordigers uit de Verenigde Staten aanwezig die vertelden hoe de aanbestedingswetgeving bij hun is.

Wat kunnen we dan leren?

Je kan de aanbestedingswetgeving ook baseren op wat in de praktijk gangbaar is in plaats van precies voorschrijven hoe de praktijk eruit moet zien. Dus: niet de praktijk shapen. Wel: de wetgeving shapen.

De wetgeving ontwikkelt zich dan op basis van de dagelijkse werkelijkheid. Wat in de praktijk een goede manier van werken blijkt te zijn. Daarmee is de wetgeving niet knellend of belemmerend, maar veel meer faciliterend om samen netjes zaken te doen.

Ik ben ervan overtuigd dat de wetgeving die wij in Europa hebben in veel gevallen helpt om de wereld beter te maken oftewel beter te laten functioneren. Iets meer kijken naar de praktijk, iets meer kijken naar hoe de werkelijkheid zich ontwikkelt en daar een beetje op inspelen. Dat kan onze Europese wetgeving nóg effectiever maken denk ik.

Is het een idee om eens een brain writing te houden op een aantal onderdelen?

Veel open mind gewenst!

Richard

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.