Wat als we het laten kennismaken met de sociale omgeving toepassen zoals in Nieuw-Zeeland?

Weblogs

Nieuw-Zeeland. Dat ligt nog steeds aan de andere kant van de wereld.

Ik lees er van alles over

Vaak gaat het over de enorme schoonheid van het land. Over de rust en de ruimte die je daar ervaart. Over de kiwi's. Enige tijd las ik regelmatig over de wijze waarop ze het gehele land Coronavrij hebben gekregen. Nog vaker hoor ik dat het een land is die je op je bucket list zou moeten zetten. Wat ik minder vaak hoor, maar wel echt een stevige ontwikkeling doormaakt is: ruimte geven aan de oorspronkelijke Maori bevolking. Niet alleen fysieke ruimte, maar ook mentale en politieke ruimte. Onderdeel van de introductie op een universiteit speelt zich zelfs een dag af tussen de Maori bevolking.

Richard Lennartz
Richard Lennartz

Maar nooit over het laten kennismaken met de sociale omgeving

Dat staat niet in mijn logische lijst van onderwerpen. Als een artikel over dit onderwerp langs zou komen, zou ik het waarschijnlijk overslaan. Misschien heb ik het al eens overgeslagen.

Ik had er wel een beeld bij

Namelijk dat het net zo is als bij ons. Je krijgt je spullen, kennismakingsgesprekken en gaat je weg zoeken. Het is een ontwikkeld land. Waarom zou het anders zijn?

We kunnen wel leren van hun manier van kennismaken met de sociale omgeving

Daar kwam ik achter tijdens een tweejaarlijkse conferentie en workshop van IRSPP.  Daar waren vertegenwoordigers uit Nieuw-Zeeland die vertelden hoe men alle studenten kennis laat maken met de Maori’s.

Wat kunnen we dan leren?

De universiteit heeft in de introductieweken standaard een kennismakingsdag met de Maori bevolking op het programma. Niet van sheets en ook niet door verhalen. Wel door een dag tussen de Maori's door te brengen. Helemaal verzorgd door de Maori's om hun cultuur te ervaren. Dit gebeurt ook echt in een Maori dorp, in hun samenleving en leefomgeving. Studenten hebben daarna meer begrip voor de Maori bevolking en dat nemen ze mee in hun werkende leven.

Wat als wij iedereen die als ambtenaar begint, op vergelijkbare wijze kennis laten maken met de sociale groepen die we als goed ambtenaar moeten dienen. Vertaald naar een ministerie als Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bijvoorbeeld: een dag doorbrengen bij gedupeerden van de Toeslagenaffaire en bij mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Vertaald naar een ministerie als Volksgezondheid Welzijn en Sport, bijvoorbeeld: een dag doorbrengen bij een zorginstelling met personeelstekort, met aansluitend een nachtdienst in een ziekenhuis. Ja, ook de administratief medewerker. Het gaat om het bouwen van een gehele cultuur waarin oog is voor de doelgroep die we mogen dienen als ambtenaar.

Vertaald naar inkoop: laat nieuwe mensen een dag bij een van de relevante sociale doelgroepen meelopen. Je werkt als inkoper vaak voor meerdere doelgroepen. Je hoeft ze niet allemaal te kennen. Het inleven in de ene doelgroep maakt het makkelijker je ook in een andere in te leven.

Bij een grote aanbesteding kan het prima passend zijn om een dag met de relevante doelgroep mee te lopen. Bij voorkeur samen met (een deel van) je aanbestedingsteam.

Veel open mind gewenst!

Richard

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.