Wat als we leveranciersdata zo vastleggen en als basis gebruiken om aan te mogen bieden als in dit Afrikaanse land

Weblogs

Dit Afrikaanse land is groot en ligt op een ander continent dan Europa. Om veiligheidsredenen kan ik het niet bij naam noemen.

Ik lees er van alles over

Vaak gaat het over armoede en vooral over allerlei gevaren in en voor de samenleving. Denk aan terrorisme, gewapende overvallen en ontvoeringen. Een gevaarlijk land waar je zeker niet op vakantie naartoe gaat.

Maar nooit over inkoop

Tenminste, niet dat ik uit mijn geheugen kan opdiepen.

Ik had er wel een beeld bij

Dat he allemaal wel enorm corrupt is. Inkoopregels? Die hebben ze vast niet. De hoogste baas maakt waarschijnlijk de belangrijke keuzes voor contracten en voor elke overheidsopdracht zit er vast wel een envelop bij de handdruk. Corruptie zou dus wel de boventoon vieren.

We kunnen echter leren van hun manier om corruptie tegen te gaan

Daar kwam ik achter tijdens een tweejaarlijkse conferentie en workshop van IRSPP.  Daar waren vertegenwoordigers uit dit Afrikaanse land aanwezig die vertelden hoe de inkoop in hun land is georganiseerd.

Wat kunnen we dan leren?

De wijze waarop ze digitalisering gebruiken om - inderdaad - die corruptie tegen te gaan. Niet zozeer om corruptie in Nederland tegen te gaan, maar wel om andere redenen.

Wat doen ze dan?

Een leverancier moet zich in een centrale database registeren, voordat overheden er zaken mee mogen doen. Alle relevante gegevens moeten erin staan en zijn gevalideerd. Vervolgens gebruikt de overheid die nationale database om transparant te maken waar het overheidsgeld naartoe gaat. De waardes van alle opdrachten komen in de database. Tot hier, niets nieuws.

In deze database moeten ook stuksprijzen en allerlei eenheidsprijzen komen te staan van de ingekochte goederen, diensten en werken. Overheidsorganisaties kunnen op deze manier zien wat de leverancier elders rekende en in rekening heeft gebracht. Er komt onderzoek op het moment dat er uitschieters in prijzen zijn, omdat dat een indicatie is van corruptie.  Hoe dan ook overheidsorganisaties hebben een richtlijn voor hun eigen inkopen.

Moeten we dat één op één overnemen?

Dat denk ik niet, maar elementen wel. De gunningswaardes publiceren? Daar blijken we in Nederland de afgelopen jaren, zelfs voor de Europese Aanbestedingen, tot nu toe niet al te goed in zijn geweest. Gelukkig gaat het de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Zie onder andere deze LinkedIn post die een ingang is naar allerlei andere posts daarover. In dit Afrikaanse land geldt de publicatieplicht. Zelfs voor lagere bedragen.

Beeld je eens in wat voor inzichten dergelijke data mogelijk kunnen bieden. We hebben het Tenderdashboard om een goede aanbestedingsstrategie op te stellen, maar we kunnen het uitbreiden met nog veel meer nuttige inzichten. En op deze manier onze aanbestedingen, maar ook inkopen onder de drempel nog beter inrichten.

En ja, laten we vooral kijken of we die data allemaal automatisch op de goede plek kunnen krijgen. De tijd gaat het zeker mogelijk maken #detoekomstmakenwenu.

Veel open mind gewenst!

Richard

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.